Δευτέρα 20 Μαίου 2019
Μέγεθος κειμένου
   
ergostasio | river party

Ορθώνεται επιβλητικό στο κέντρο του νομού Δράμας. Ένα από τα ψηλότερα βουνά της χώρας, γνωστό από την αρχαιότητα. Το βουνό συγκροτείται από ένα σύμπλεγμα τριών όγκων: το βορειοδυτικό με ψηλότερη κορυφή το "Αγιο Πνεύμα" και υψόμετρο 1629 μ., το νοτιοδυτικό με ψηλότερη κορυφή τον "Αγιο Παύλο" στα 1768 μ. και στο ανατολικό με ψηλότερη κορφή τον "Προφήτη Ηλία" στα 2232 μ. που περιβάλλεται και από τις κορυφές "Βάρδενα" και "Χιονότρυπα".

Λίγο πριν από τον οικισμό Βώλακα συναντούμε τη διασταύρωση προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Με το οδόστρωμα σε καλή κατάσταση απολαμβάνουμε τη διαδρομή περνώντας από τα δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, καθώς προσεγγίζουμε τον αυχένα "Κουρί". Σε κάθε εποχή η διαδρομή προσφέρει ιδιαίτερες εικόνες, από το καταπράσινο τοπίο της άνοιξης μέχρι το χρυσοκίτρινο του φθινοπώρου και το λευκό χαλί του χειμώνα. Αφήνουμε το βλέμμα μας να χαθεί ανάμεσα στις ορθοπλαγιές του Φαλακρού και να συναντήσει στον ορίζοντα τα απέναντι βουνά, ενώ μπροστά μας λιβάδια και βοσκοτόπια μάς υποχρεώνουν σε μια σύντομη στάση.

Λίγο πιο πάνω, στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος και σε απόσταση 12 χλμ. από το Βώλακα, οι λάτρες των χειμερινών σπορ θα χαρούν τη φυσική πίστα του χιονοδρομικού κέντρου, σε υψόμετρο 1745 μ., συνήθως από το Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Η πίστα του κέντρου διαθέτει διαδρομές όλων των επιπέδων δυσκολίας και είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για αθλητές. Με το μεγάλο συρόμενο αναβατήρα των 1200 μ. και τους δύο παιδικούς των 480 μ. και των 120 μ., το σκι γίνεται μια ευχάριστη εμπειρία για όλη την οικογένεια. Η κατάβαση για τους εμπειρότερους θα ξεκινήσει από υψόμετρο 2000 μ.

Για τους λάτρες των νέων σπορ στο χιόνι, τμήμα της διαδρομής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για "snow board", ενώ λειτουργεί ειδική πίστα για όσους αγαπούν την οδήγηση στο χιόνι με "skidoo". Στις εγκαταστάσεις του κέντρου ο επισκέπτης θα αναζητήσει εξοπλισμό για τα σπορ και θα πάρει μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτές. Θα απολαύσει ακόμη μια βόλτα στο χιόνι μέχρι τον αυχένα στα βορειοανατολικά, με θέα την τεχνητή λίμνη του Νέστου και τις κορυφές της Ροδόπης, και θα χαλαρώσει στο καφέ και στο εστιατόριο.

Η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις πάνω στα χαραγμένα μονοπάτια, σ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε έδαφος που έχει μεγάλη κλίση και απαιτεί οπωσδήποτε καλή φυσική κατάσταση. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει δωμάτια για διανυκτέρευση και άνετους χώρους στάθμευσης για 800 αυτοκίνητα.

πηγή: www.drama.gr | ιστοσελίδα: www.falakro.gr