Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019
Μέγεθος κειμένου
   


Οι παρέες γράφουν ιστορία στην Προσοτσάνη

AvatarΟι παρέες γράφουν ιστορία στην Προσοτσάνη…

Είναι μια διαπίστωση που βγαίνει μόνο με μια μικρή ματιά-αναδρομή στα κοινωνικά-πολιτιστικά-αθλητικά γεγονότα των τελευταίων ετών στον Δήμο μας. Διάφορες παρέες νέων επί το πλείστον ανθρώπων έχουν καταφέρει πράγματα που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν ουτοπίες για μια μικρή κωμόπολη όπως η Προσοτσάνη.
Η κάθε παρέα από το δικό της μετερίζι, έτσι απλά χωρίς πολλά λόγια αλλά με έργα και ουσία, καταφέρνουν να βγάλουν την Προσοτσάνη από το τέλμα, την απομόνωση και την αφάνεια στο προσκήνιο.
Μια μικρή ειρηνική επανάσταση γίνεται τα τελευταία χρόνια. Βρέθηκαν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, ανησυχίες και προβληματισμούς, που εμπιστεύτηκαν ο ένας τον άλλον και αποφάσισαν όλα αυτά να τα κάνουν πράξη. Η εσωστρέφεια, ο ωχ αδελφισμός και το δεν βαριέσαι, δεν είναι δικά τους στοιχεία. Το κοινό όραμα για κάτι καλό τους οδήγησε στην συστηματική ενασχόλησή τους για την επίτευξη του στόχου μικρού ή μεγάλου. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι όλοι προσφέρουν εθελοντικά.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά:
Μια παρέα με σκληρή δουλειά κατάφερε να οδηγήσει την ποδοσφαιρική ομάδα από την ανυποληψία των τοπικών πρωταθλημάτων μέχρι την Γ΄ Εθνική κατηγορία και η Προσοτσάνη να ακούγεται σε όλη την Ελλάδα.
Μια άλλη από το μηδέν, με πολλές θυσίες δημιούργησε την ομάδα χειροσφαίρισης, προσφέροντας μια αθλητική διέξοδο ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια, τα οποία ανταποκρίθηκαν και έφτασαν να διεκδικούν πανελλήνια ηλικιακά πρωταθλήματα και η Προσοτσάνη να αναφέρεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης ως πρότυπο ανάπτυξης του αθλήματος.
Οι πολιτιστικές παρέες έχουν δώσει άλλο χρώμα στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου μας, ενώ έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές του ανά τις εμφανίσεις τους σε Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η φιλανθρωπία και η εθελοντική προσφορά γίνεται σιγά – σιγά βίωμα όλων μας, χάρη στην πρωτοβουλία κάποιων γυναικών.
Οι ποδηλατικοί αγώνες που συγκεντρώνουν αθλητές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο και προβάλουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, ήταν μια ιδέα εξω-θεσμικών ανθρώπων που την υλοποιούν εδώ και 6 χρόνια με τόσο μεράκι.
Αυτή η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας (το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΗΩΣ της Προσοτσάνης) είναι δημιούργημα μιας παρέας «ανήσυχων πνευμάτων», που θέλουν να κινήσουν το ενδιαφέρον για τα κοινά σε όλους τους νέους αλλά και τον προβληματισμό τους σε κοινωνικά και τοπικά θέματα. Φέτος θα κλείσει 10 χρόνια έκδοσης, σε πείσμα κάποιων που δεν τους αρέσει η κριτική.
Οι «Ενεργοί Πολίτες» που στο διαδίκτυο καταθέτουν γραπτά τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για αυτό τον τόπο, που θέλουν να προβάλουν και έμμεσα να λύσουν όλα τα κακώς κείμενα, αλλά και από την άλλη να υπερθεματίσουν τα καλώς κείμενα.
Η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι αυτά τα παιδιά που τόσο πολύ έχουν παρεξηγηθεί, οι «Απαράδεκτοι», με το River Party, που έχουν καταφέρει να δώσουν μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης για τους νέους της περιοχής μας διοργανώνοντας κάθε χρόνο αυτές τις καταπληκτικές συναυλίες στο ποτάμι. Μας δίνουν την ευκαιρία να βγούμε έξω από τα καφέ και τα μπαράκια και μέσα στην φύση να απολαύσουμε καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Θάνου Μικρούτσικου, του Πάνου Κατσιμίχα, του Μιλτιάδη Πασχαλίδη, του Μάνου Ξυδούς, της Ρίτας Αντωνοπούλου ή τα προηγούμενα χρόνια του Λάκη Παπαδόπουλου, των Μπλε και τόσων άλλων.
Ναι, όλοι εμείς γράφουμε ιστορία και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Δείχνουμε το δρόμο στους νεότερους για να ακολουθήσουν και να υπάρξει συνέχεια. Το δρόμο που δεν έδειξαν οι δάσκαλοι στα σχολεία και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί μας ηγέτες.
Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, γιατί η ιστορία γράφεται με πείσμα, με σθένος, με θάρρος, με οργάνωση, με θυσίες και αγώνες. Δε γράφεται με παραινέσεις.
Ο δρόμος πρέπει να μας οδηγήσει μπροστά, γιατί πίσω είναι ο πάτος, γιατί πίσω είναι το χάος και όχι μπροστά, όπως έντεχνα θέλουν να σας πείσουν εκείνοι που το πίσω, το έκαναν τέχνη και φάμπρικα μαζί. Παιδιά, μπροστά, μόνον μπροστά, με ψυχραιμία, με κουράγιο, με δύναμη και τραγούδια, τα δικά μας τραγούδια.
Μπροστά, γιατί δεν ήμαστε μόνοι μας κι όλοι αυτοί που σήμερα μας λοιδορούν, αύριο θα σας ακολουθήσουν, θα σας αποδεχθούν και θα υποκλιθούν μπροστά μας με τις καμένες τους επιταγές, τα καμένα μυαλά, τις καρβουνιασμένες συνειδήσεις τους.
Μπροστά αγωνιστικά, μπροστά ειρηνικά, με ψυχραιμία και σιγουριά, για να μη μας παγιδέψει η αυτοκρατορία του τίποτα.
Άλλωστε, το έχει πει καλύτερα από όλους ο Σαββόπουλος: Οι Έλληνες φτιάχνουν τα κυκλώματα αλλά την ιστορία τη γράφουν οι παρέες. ... και οι καλές προθέσεις θα συμπληρώναμε. Στην πολιτική δεν υπάρχουν παρέες με την δική μας έννοια, μόνο το κοινό, δικό τους, συμφέρον.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

(Το άρθρο γράφτηκε ξημερώματα 16 Αυγούστου, λίγο μετά από το τέλος της συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου, του Μιλτιάδη Πασχαλίδη και της Ρίτας Αντωνοπούλου στο ποτάμι).


Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, είναι μέλος του ergo-stasio.gr από τις Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009.

Σχόλια 

 
+4 # Γιάννης Κασάπης 2009-12-04 14:33
Μπορείτε να σχολιάζετε τα άρθρα του ergo-stasio.gr και να λαμβάνετε εάν θέλετε ενημερώσεις για επόμενα σχόλια.